Merhabalar arkadaşlar;
uzun süredir yazılım geliştirici olarak çalıştıktan sonra yavaştan yada hızlıdan dba olmaya doğru evrilen birisi olarak sizlere biraz detaylıca yazılım karşılaştırması yapıyor olacağız.
Not:Bunu yaparken %100 kendi deneyimim değildir. Edindiğim araştırmalar sonucu bilgileri sizlere aktarıyor olacağım. Ayrıca halen .net özellikle .net core yazan bir yazılımcı olarak .net core gerçekten başka bir dünya başka bir hızlı….
Gelelim konumuza .net core ? nodejs? hangisi daha hızlıdır avantajları nelerdir mimarisi nasıldır bu konularda sizlere bilgi veriyor olacağım.
Temel olarak .net core ile nodejs arasında bariz farklar farkındalıklar
nodejs;
temel de apache server’a altarnatif olarak ortaya çıkan ve daha çok linux sürümlerinde tercih sebebi olan js(java script) temelli bir yazılım ve geliştirme platformu olarak karşımıza çıkmaktadır. Hem backend hemde frontend olarak yazılım geliştirmenize olanak sağlamaktadır.
Hızlı bir şekilde yazılım geliştirmenize olanak sağlayan ve bir çok modülünün internette kolay bir şekilde bulabileceğiniz bir altyapıda hizmet sunan platform olarak karşımıza çıkmaktadır.
.net core /asp.net core
Şunu söyleyebilirim ki .net 1.1 den bu yana yazılım yapan biri olarak en çok sevindiğim framework .net 2.0’dan sonra gerçekten .net core platformu oldu. Yeni bir soluk yeni bir bakış açısı ile herşeyi çok daha hızlı bir şekilde işlem yapmanıza olanak sağlayan bir geliştirme platformudur.
nodejs gibi hem backend hemde frontend yazılımları geliştirmenizi sağlayan ve her yeni versiyonlar farklı özellikler sunan yazılım platformudur;
yeni değildir ama .net core ile birlikte(5.0) component mantığı gerçekten partialviewlara göre daha hoşuma giden ve daha güzel solid prensiplerinin D ‘si yapan bir geliştirme ortamı sunuyor 🙂
.net core kendi içerisinde farklı kütüphaneler ile şifreleme,güvenlik,veri erişimi gibi uygulamalar ile projenizi daha stabil ve uygun en az maaliyetler ile çalışmasını sağlamaktadır.
Bunların hepsini nuget içerisinde bulabilmektesiniz.
Senkron ve asenkron kavramları
.net core ve nodejs kendi içerisinde her iki platform temelde büyük farkındalık ile asenkron olarak çalışmaktadır.birbirlerinden farklı olarak gelen requestlerin handler etme mekanizmaları farklı olarak her ikiside çoklu işlem yaparak asenkron çalışabilmektedir.
Comminity hakkında
Her iki sisteminde arkasında güçlü topluluklar vardır. Bu topluluklar sayesinde destekler artmakta ve yazılımın problemleri çözülmekte ve yeni görüş açısı ile insanlar gelişmektedir.
Desteklediği Platformlar
nodejs çoklu platformlar tarafından desteklenmektedir. Yani sözün özü her işletim sisteminde farklı tool’lar ile yazılım desteklenmektedir ve sonuç üretmektedir
.net core ise 2018 ve sonrasında artık yeni platformlarda yani linux macos işletim sistemlerinde de desteklenmekte ve bu platformlarda da çalışabilmektedir.
Sonuç olarak güncel’de her iki sistemde tüm işletim sistemleride çalışabiliyor diyebiliriz.
Ölçeklenebilirlik
Ölçeklenebilirik denildiği zaman son zamanlarda mikroservis mimarisi önümüzde gelmektedir. Yazılan uygulamaların bir çoğunda bu mimari dikkat edilerek yazılım geliştirmesi yapılmaktadır.
nodejs ve .net core özellikle .net core ölçeklenebilir yük dengeli sistemlerin oluşturulması için yeteneklidir.
Gel gelelim hız performans testine;
Genel olarak her iki sistemde benzer platformlara göre ciddi hızlı olsalarda kendi içerisinde karşılaştırıldığı zaman .net core açık ara daha hızlı sonuçlar üretmektedir. Hal böyle olunca birbirine benzer iki platform farklı firmalarca kullanılmaktadır.
nodejs öncülerinden;netflex paypal vs.
.net core :dell,insel vs.
Peki bu durumda nasıl karar verip hangi yazılım platformunda ilerleyeceğiz
Bu sorunun cevabı aslında çok basit hangi yazılım dili size kolay geliyor ve hoşunuza gidiyorsa onu seçmenizi ısrarla söyleyebiliriz.
Niye diyecek olursanız: Yazılım işi bir tutku işidir. Sevmeden bu işe gönül vermeden bu işte başarılı olamazsınız da ondan…
Taraflı olarak söyleyecek olursak 🙂 .net core’a gelin bizde (ben ve yazılım köyü) sizlere destek olalım ve daha iyi yazılımcılar yetiştirelim.