Herkese merhaba, bu yazıda sizlere günümüz teknolojilerinde şifreleme ve güvenliğin odak noktalarından biri olan Hash fonksiyonlarından, kullanım alanlarından, neden kullanıldığı ve güvenliğinden bahsedeceğiz. Değişken boyutta verilen bir girdinin çıktısının sabit bir boyutta olması ve bu işlemin tek ...Devamı..
Discy Latest Paylaşımlar
RSA, zorluğunu çok büyük sayılarla işlem yapmasından alan asimetrik bir şifreleme algoritmasıdır. Bu şifreleme algoritması asimetrik çalıştığı için herkese açık (Public) ve gizli (Private) olmak üzere iki anahtar kullanılır. Tarih RSA algoritması 1978’de MIT’de Ron Rivest, Adi Shamir ve Leonard Adleman tarafından ...Devamı..
AES (Advanced Encryption Standard) Gelişmiş Şifreleme Standardı, elektronik verilerin şifrelemesinde kullanılan, modern bir simetrik şifreleme yöntemidir. Bir önceki yazıda DES şifreleme yönteminden ve yöntemin kırılması ile yerini 3DES’in aldığından bahsetmiştik. 3DES güvenliğini koruyor lakin verimlilik konusunda bazı zaafiyetleri bulunmakta. Bunun yerine ...Devamı..
Herkese merhaba, bu yazıda DES şifreleme yöntemini göreceğiz. Şifreleme algoritmalarına girmeden evvel bilmemiz gereken bazı terimler var onları işledikten sonra şifreleme algoritmalarında son sürat yardıracağız 🙂 ASCII : Ascii kodu temel olarak bir karakterin karşılık geldiği koda denir. Devamı..
Herkese merhaba, bu yazı da sizlerle Kriptoloji alanına giriş yapacağız. Bu yazı Kriptoloji serisi için giriş niteliğinde olup serinin devamında şifreleme algoritmalarından bahsedeceğim. Hazırsanız başlayalım 🙂 Kriptoloji nedir ? Kriptoloji bir şifre bilimidir. Eski tarihlerden bu yana bünyesinde bir sürü yöntem ve ...Devamı..