Dünya Gazetesi için yazdığım köşe yazısında Amazon’un dükkan sahibi olma avantajını kendi satışını yaptığı ürünlerde nasıl lehine kullandığını anlattım.
Düşünün; hangi ürünün, hangi dönem, ne kadar satıldığını, arama hacimlerinin ne kadar olduğunu, tüketicinin fiyata mı, markaya mı, çabuk gelmesinin mi, yoksa geç gelse de ucuz olmasının mı önem verdiğini, tam olarak kaç TL’den satılırsa kaç adet satacağını biliyorsunuz.
Amazon bu verilerle pazarda çok büyük bir avantaj sağlıyor.
Ev mutfak ürünlerinin adetsel olarak sadece % 1’i Amazon tarafından listelenirken, gelir payı % 33. En yüksek gelir payına sahip Tüketici elektroniği kategorisinde % 4’lük listelenen ürün payına karşılık % 43’lük gelir payına sahip. Yine tüketim ürünlerinde % 3’lük listeleme payı karşısında % 41’lik gelir payı var. Türkiye’de de pazar yerleri hızla bu alana odaklanacaklardır.
Tabi bu verinin analizinden elde edilen güç; pazar yerlerindeki diğer satıcıların pay kaybetmesine, kar marjlarının düşmesine ve rekabet güçlerinin azalmasına neden oluyor. Bu sebeple özellikle, büyük üretici ve güçlü markaların kendi web sitelerine de yatırım yapmaları çok önemli hale geliyor.
https://www.dunya.com/kose-yazisi/amazonun-veri-gucu-ve-e-ticaret-basarisi/621661