Bugünlerde öğrenebileceğiniz en iyi beceri muhtemelen kodlamadır. İşiniz programlamayla ilgili olsun veya olmasın, iyi bir kodlama bilgisine sahip olmak sizi diğerlerine göre bariz bir şekilde öne çıkarır. Peki ama bu serüvene başlarken hangi dili seçmeliyim, hangisi hala geçerliliğini koruyor, hangisi işime en çok yarar gibi sorularınızın olması çok normal. Bu yazımızda aklınızdaki muhtemel soruları cevaplamaya ve 2021’de öğrenilebilecek en yararlı programlama dillerini açıklamaya çalışacağım.
1. JavaScript
JavaScript günümüzde en yaygın olarak kullanılan programlama dillerinden birisidir. StackOverflow’un 2020’de yaptığı bir ankete göre geliştiriciler arasında en çok tercih edilen programlama dili olarak seçilmiştir.
JavaScript Ne İçin Kullanılır?
Kelimenin tam anlamıyla her şey için.
Front-End Development- React, Vue, Angular… ve tabii ki çok daha fazlası.
Back-End Development- Node.js, Express ve dahası.
Mobile Development- React Native
Masaüstü Uygulamalar- Electron.
Makine Öğrenmesi- TensorflowJs
2. Go ya da Golang
Go, Google’da geliştirilen bir açık kaynak programlama dilidir. Eşzamanlılık konusunda ün yapmıştır. Hatta geniş girişim uygulamaları tarafından kabul görmeye başladı bile.
Go Ne İçin Kullanılır?
Go, pek çok farklı alanda kullanılabilir. Go 2020 Developer Anketi’ne göre çoğu geliştirici Go’yu Web Geliştirme için kullanıyor. Ama tabii ki insanlar Go’yu DevOps scripting, Network programlama, Veri Bilimi gibi alanlar için de kullanıyor. Aşağıdaki görsel Developer Anketi’nden alınan cevaplara göre kullanım alanlarının dağılımını gösteriyor.
3. Python
Python, çok geniş alanlarda kullanılabilen açık kaynak bir programlama dilidir. Makine öğrenmesi projeleri için uygunluğuyla bilinir. Makine öğrenmesi veya veri bilimi söz konusu olduğunda Python adının geçmemesi mümkün değildir. Çünkü çoğu insan Python’u makine öğrenmesi projeleri için kullanıyor.
Python Ne İçin Kullanılır?
Web Development- Django, Flask
Machine Learning- Numpy, Scipy, Scikit-Learn, TensorFlow, Keras, PyTorch, Pandas, Matplotlib
Masaüstü Uygulamalar (GUI)- PyQt5, Tkinter
4. Rust
Web sitelerinde yazana göre “herkesin yeterli ve güvenilir yazılım inşa etmesini desteklemek adına oluşturulmuş programlama dilidir”.
Son yıllarda Rust, büyük bir popülarite kazanmaya başladı. Genelde hafıza yeterliliğine önem veren uygulamalarda kullanılır. Performans açısından kritik hizmetlerde ve gömülü cihazlarda performans gösterebilme potansiyeline sahiptir.
Rust Ne İçin Kullanılır?
- Sanal Gerçeklik için oyun motorları
- İşletim Sistemleri
- Dosya Sistemleri
- Tarayıcı Bileşenleri
- Simülasyon Motorları
Rust’ın diğer dillere oranla performans/güvenlik oranını belirten bir grafiği aşağıdaki görselde bulabilirsiniz.
5. Kotlin
Kotlin, Java sanal makinesi aracılığıyla çalışan ve Android Development denince akla ilk gelen programlama dillerinden birisidir. Google’da Android Development ile ilgili bir araştırma yaptığınızda size Kotlin ile develop etmenizi önerecek kadar bağlantılılardır.
Kotlin Ne İçin Kullanılır?
- Multi-platform Mobil
- Web Frontend ve Server-sided Frontend
- Mobil Development
Özetle;
İnsanların ihtiyaç ve kullanımına göre seçecekleri diller değiştiği gibi yıllar içerisinde de ilgi gören diller değişir. Bu değişime adapte olabilmek için birden fazla programlama dili öğrenip işin mantığını kavramak developer için çok daha iyi olacaktır. Yazıda bahsedilenler dışında çok fazla programlama dilleri var ama bu listedekiler yazılım endüstrisini son yıllarda domine eden programlama dilleri olarak geçiyor. Örneğin C/C++ da harika programlama dilleri olabilir ama bu diller programlama dillerinin tabanı gibidir. Çoğu programlama dili C üzerine kurulmuş veya C’den türetilmiştir. 2021’de daha modern ihtiyaçlara yönelik bu dilleri öğrenmek çağı yakalamak adına faydalı olacaktır.